Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, mars 09, 2008

Maskäggscocktail


Hygienhypotesen har blivit aktuell igen enligt en nyhetsrapport på Multiple Sclerosis Resource Center den 7 mars 2007. Hygienhypotesen diskuteras inom allergiforskningen.Hygienhypotesen säger att man i det moderna samhället i dag utsätts för allt mindre mikroorganismer. Man plastar in matvaror, fryser in matvaror, använder anti antas vara nödvändiga för att stimulera och driva på utmognaden av vårt immunsystem. Så har det inte varit under speciellt många år av människans totala tidpå jorden, och så är det inte än idag i många hörn av världen. Det är inte så många år som vi hanterar livsmedel och hygien i övrigt som vi gör i dag.


Här är några bilder från Mangskogs socken i Värmland i början av 1900-talet. Bilderna är tagna av intendenten vid Nordiska Muséet Nils Keyland, som var född och uppvuxen i Mangskog.



Han hade till sin livsuppgift tagit att dokumentera den finska befolkningen i Värmland och tog då många fotografier, men han samlade också in dokumentation av kost, musik, bruksföromål. Han gjorde det i sista stund. Några år senare blev allt det här bortglömt.

Kanske är det lite missvisande att visa dessa bilder som ett exempel på den hygien som var rådande förr. Den här befolkningen badade regelbundet bastu och kanske tillhörde de grupper som hade den bästa hygienen i gamla Sverige. Men bilderna talar ändå om för oss
hur mycket som skiljer nu och då. Men det hängde i länge- i slutet av 40-talet och början av 50-talet hade vi till exempel inte varmvatten och badrum i mitt föräldra hem. Det var en zinkbalja i köket som gällde på vinter eller att vi åkte till farmor och badade. Maten förvarades i källare och skafferi. Olika konserveringsmetoder användes. Det var nog så att man smakade och luktade sig till om maten var färsk. I varje fall fanns ingen datummärkning. Ibland fick man se upp när man handlade så att man fick färsk mat. En del handlare ville bli av med de varor de haft längst tid och sparade på det nyinkomna. Andra var väldigt måna om att de skulle sälja hög kvalité.

Enligt hygienhypotesen kanske inte den här nya tiden med borttagande av för mycket naturligt förekommande bakterier är bra. Enligt den så skulle det kunna leda till att immunsystemet inte mognar som det borde.Om detta i fallet allergi kan man läsa om på den här portalen som handlar om varför vi behöver djurförsök.

Här skrev jag om hygienhypotesen inspirerat av att MS tenderat öka på Sardinien sedan man börjat utrota malaria.Där är den antagna förklaringen av man på Sardinien sedan länga har en vanlig genetisk förändring avseende immuniteten som gjort att man fått ett starkt immunsvar riktat mot malaria. Sedan sjukdomen malaria försvunnit har man bevarat denna förändring som lett till att man immunförsvaret gått överstyr och lett till autoimmunitet och MS. Detta är en hypotes att det möjligen kan vara så. Det är alltså ett specialfall av hygienhypotesen.

Vad som nu är aktuellt är att man börjat experimentera med en cocktail gjord på ägg från inälvsmaskar. De som skall göra studien antar att lågintensiv inälvmaskinfektion, gjord från maskar man tagit från grisar skall styra upp immunsystemet som gått fel. Undersökningen görs vid något som kallas UW Hospital, vilket är University of Wisconsin och ligger i Madison, Wisc.

Dr John Flemming säger det finns en ”äckelfaktor”, men det finns vetenskaplig bakgrund till undersökning. Personer med annan sjukdom till exempel irritabel colon har försökt maskäggscocktail och det har lindrat sjukdomen utan kända biverkningar. Ock det är just detta med att de sanitära förändringarna i västländerna har lett tull att immunsystemen inte fått utvecklas tillräckligt genom olika kontaker med mikroorgansimer är tanken bakom maskäggscocktailen.Den gör att immunsystemet tränas på ett bra sätt. Att äta yoghurt är tänkt att arbeta på samma sätt, man får nyttuga bakterier som hjälper att reglera matsmältningen.

I Madison skall fem patienter ed MS dricka något sportdrycksliknande var fjortonde dag i tre månader. Varje dricksglas kommer att innehålla 2500 ägg från en form av bandmask (Trichuris trichiura) , som lever som parasit i människan.Äggen utvecklas till larver och när dessa skall dödas av immunsystemet är tanken att en extra dos av regleratoriska immunceller skall utvecklas. Regleratoriska immunceller är alltså de t-lymfocyter som bland annat hjälper till att blåsa av en immunreaktion när en infektion är angripen och hejdad. Dr Fleming säger att i stället för att slå ut de dåligt fungerande delarna av immunförsvaret som vid behandlingen med sedvanliga bromsmediciner så försöker vi pusha de bra fungerande delarna. Han vill undersöka om man kan lindra skoven och göra dem färre.

Om det går bra med de fem första skall en studie på 15 personer göras nästa år. Därefter komer en större studie att göras.

Studien får pengar från National Multiple Sclerosis Society. Vicepresidenten där säger: Vi måste stödja utvecklingen av nya och säkra mediciner. Detta är en inriktning som har en stor chans att lyckas. En liknande studie har gjorts i Argentina där 20 MS patienter som infekterades med en liknande bandmask jämfördes med ett dussin bandmasksfria patienter, Över fyra år fick de med infektionen 90 % färre lesioner och skov.

11 kommentarer:

  1. Usch, det där lät ju fruktansvärt äckligt. Jag skulle tänka efter många ggr innan jag skulle testa något sådant för magproblem i alla fall. Och i det fallet tycker jag att det är väldigt skumt hur det kan fungera. Inälvsparasiter borde väl om något ge magproblem, eller? Har man gjort något speciellt med dessa maskägg som gör att de inte kan utvecklas till funktionsdugliga fullvuxna organismer? I regel behöver man ju behandlas mot maskinfektion om man smittats av en "vanlig" mask för att det skall gå smidigt att bli av med den. Plus att det brukar vara rätt smittsamt.

    Att det skulle hjälpa på colon irritabile skulle ju innebära att man förutsätter antingen att även colon irritabile är en autoimmun sjukdom, vilket det inte finns några klara bevis för idag (även om man hittat inflammation djupt nere i tarmens nervsystem på vissa patienter med IBS) eller att denna nya organism skulle konkurrera ut någon annan ogynnsam organism i tarmen alternativt stimulera immunförsvaret att slå ut även denna ev. ogynnsamma organism vilket dock känns som ett ganska osannolikt alternativ. Hur som helst så finns ju vissa teorier om att IBS kan bero på obalans bland organismerna i matsmältningssystemet men då kör jag hellre taktiken jag provar nu, nämligen att med kosten svälta ut ev. skadliga bakterier genom att undvika stärkelse- och sockermat.

    Om du vet mer om detaljerna kring detta får du gärna berätta mer. :)

    /U :)

    SvaraRadera
  2. Anonym1:47 fm

    Det är ju helt klart värt att prova i alla fall. Apropå hygienhypotesen - det vore väl möjligt att gräva fram statistik om MS-förekomst och levnadsstandard för olika länder för att se om det finns någon korrelation?

    Jag såg ett TV-program om MS i Japan och förekomsten av MS har tydligen ökat under hela 1900-talet. Deras levnadsstandard har ju också ökat dramatiskt från andra världskrigets slut fram till idag. (I och för sig är det kanske inte bara hygien som kommer med levnadsstandard. Miljögifter och annat skräp kanske kommer också.) Tja... det var min tanke!

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Jag vet inte så mycket mer om det, men bakgrunden till den här teorin har ju med immunförsvarets uppdelning att göra, en uppdelning som sker då prelymfocyterna förvandlas till hjälpar-T-celler och av dessa finns det ju bland annat de två typerna Th1 och Th2 som har med försvaret mot mikroorganismer i cellerna (cellbundna försvaret=cell bound) respektive vätskeburna ( humorala) försvaret som har med försvaret i mellanutrymmena mellan cellerna att göra.
    Dessa skiljer sig ju åt avseende cytokiner och annat och det är ju så att de delvis balanserar varandre. De som är inflammationsbefrämjande cytokiner i Th1 systemet kan verka motsatt i Th 2 systemet. Så om man stimulerar systemet som verkar skyddande mot parasiter mellan cellerna kan det nedreglera en inflammation i intracellullära försvaret. Jag tänker mig att bandmaskar är mellan cellerna och man kan därför tänka sig att de kan påverka balansen i immunsystemet mellan Th1 och Th2 hjälparceller och därmed påverka sjukdomar som beror på en sjuklig aktivitet i det cellbundna försvaret.
    Egentligen är det ju samma balans man försöker påverka med exempelvis diet, när man försöker balansera intaget mellan omega-3produkter och omega-6.
    Jag skall försöka återkomma till det här.
    Sune

    SvaraRadera
  4. Lite mer. När jag mejlade Stig Bengmark om en artikel i läkartidningen han skrivit AGE, RAGE och om det fanns något om MS och RAGE/sRAGE kvoten. ( Man kan söka på Bengmark på bloggen så får man fram vad det handlar om.) Emellertid fick jag flera nyttiga tips från Stig Bengmark bland annat skrev han:"Slutligen också vissa laktobaciller är starkt antiinflammatoriska. Ett
    sådant preparat är Probiotic 2000, som produceras av Medipharm i Kågeröd. De
    är utvalda för sina anti-inflammatoriska egenskaper.
    Jag kom att tänka på detta nu i samband med hygienhypotesen och jag skall försöka få tag preparatet och pröva. Men observera detta är ingen rekommendation till andra.Men om jag provar det kommer jag att skriva om det här på bloggen.

    Jag läste också om mitt inlägg om hur statiner inverkar. Dess verkningsmekanism vid MS och autoimmuna sjukdomar tycks också vara att det påverkar balansen Th1/Th2.
    Sune

    SvaraRadera
  5. Anonym5:26 fm

    Det är väl så att gravida kvinnor drabbas inte av skov under just graviditeten. Under graviditeten ändras väl också Th1/Th2-balansen?

    SvaraRadera
  6. hej
    jag skall kontrollera upp vad du säger om att graviditeten ger en förändring av Th1/Th2 balansen. Att graviditet innebär förändring av immunförsvaret för att förhindra att fostret angrips kommer jag ihåg men jag minns inte riktigt mekanismen.

    SvaraRadera
  7. Källa http://www.medscape.com/viewarticle/546764_2

    Det finns tecken på att moderns immunsystem kan tolerera fostrets antigen genom att nedtrycka den cellmedierade immuniteten medan den normala humorala immuniteten behålls. Dessa förändringar tros ske lokalt där foster/mamma möts men kan också påverka generella immunsvar mot infektion. Fast gravida kvinnor inte är immunosupprimerade i traditionell mening kan immunologiska förändring leda till ökad känslighet för intracellullära mikroorganismer t.ex. virus.
    En modell av immunsystemet undergraviditet generellt tyder på att hormonförändringar bidrar till att lokal trycka ned cellmedierad immunutet i kontaktytan( placenta) mellan foster /moder
    genom att hormonförändringarna åstadkommer ett skifte mot Th2 i balansen Th1/Th2 hjälparTcellerna. Shiftet Th1/Th2 kan påverka det allmänna immunförsvaret ( inte bara det lokala vid fosterkakan( placenta) under graviditet som visar sig bland annat vid graviditet hos kvinnor med autoimmuna sjukdomar. Kvinnor med reumatoid artrit- en framförallt cellmedierad autoimmun sjukdom tenderar att bli förbättrade under graviditet; på liknande sätt har kvinnor med MS färre skov.. SLE däremot är framförallt en antikroppsmedierad ( humorala försvaret) och tenderar att bli försämrad under gravidiet. Kanske på grund av ökad immunglobulinbildning och minskad förmåga att göra sig av med de immunkomplex som är en del av sjukdomen. MS tenderar att försämras efter graviditet-ibland spekulerarman om amningen påverkar.
    Man forskar också om kvinnligt könshormon som bromsmedicin mot MS. Jag tror det finns Fas III studier på gång.

    SvaraRadera
  8. Anonym7:05 fm

    Kvinnligt könshormon är jag nog tveksam till att ta dock :)
    Men tack för informationen!

    SvaraRadera
  9. Även en gel med testosteron forskas det kring. Se denna länk.http://www.medicalnewstoday.com/articles/70932.php

    SvaraRadera
  10. Anonym9:40 em

    Jag skulle vilja veta om du känner till om det finns några positiva resulat av maskäggscocktail i samband med Ulcerös colit och i s f var man kan få tag på den
    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Här är en länk där man skriver om en undersökning om ulcerös colit och maskägg.
    Länken går till en google översättning från tyska till svenska, så man får läsa det med både fantasi och motsatsen.
    http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=de&u=http://www.infection-research.de/de/perspectives/detail/pressrelease/parasites_and_the_hygiene_hypothesis/&ei=gJ2VSuiEDsLs-AaU_8m0CQ&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dcolitis%2Bulcerosa%2B%2B%2Bworms%2Bcocktail%26hl%3Dsv%26rlz%3D1B3GGGL_svSE328SE328

    SvaraRadera